Szeretettel köszöntelek a Ajándékozás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertész Anita
Ajándékozás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ajándékozás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertész Anita
Ajándékozás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ajándékozás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertész Anita
Ajándékozás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ajándékozás közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertész Anita
Ajándékozás vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A pezsgő szorosan összefüggésben áll a borral, hiszen maga a bor válig pezsgővé. Ez a másodlagos erjesztés után következik be, a bor saját palackjában történő erjesztése által. Az alapborokat élesztővel és cukorral vegyítik, ezzel érik el a szénsavas hatást.
A szénsavas bor egyébként régóra ismert a franciaországi Champagne tartományban. Az ottani hűvös éghajlatnak köszönhetően az erjedés gyakran csak a szüret utáni tavaszon következett be. Az így keletkezett szénsavas borok akkoriban selejtnek számítottak.
Az első pezsgőt 1670-1715 között dom. Pierre Perignon, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője készítette. Parafadugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. A készítési folyamat sokáig nagy titokban volt, de a 18. századra már sokfelé ismeretes volt, a rákövetkező századra pedig már Európa-szerte el is készítették a finom pezsgőket.
Maga a pezsgő készítése csak a parafadugó feltalálása után születhetett meg. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt.
Magyarországon a Törley családnak köszönhetjük, hogy megismerhettük az italok királyát. A budafoki Törley pince 1882 óta foglalkozik a pezsgőgyártással, üzemük a mai napig működik.
A francia borok a mai napig nagyon híresek. A náluk készült pezsgők egytől-egyig a Champagne vidékéről származó szőlőfajtákból készülnek. Hosszú ideig való érlelésük és szakszerű házasításuk által ilyen különlegesek. Egyébként a Magyarországról származó pezsgők is a pezsgőgyártás élvonalába tartoznak.
A pezsgő nagyon jó ajánték lehet szülinapra vagy bármilyen ünnepre, esetleg vendégségbe a házigazdáknak. Hölgyeknek kitűnő választás lehet a világhírű francia rozé pezsgő, a Comtes de Champagne Rose Brut Taittinger. Ez már magában nagyszerű ajándék, de mellé egy szép virág vagy egy csoki csak emel a különlegességen. Férfiaknak a Champagne Brut Réserve Taittinger is kitűnő választás lehet, ami egy rendkívül finom minőségi fehér pezsgő.
Argentína nagyon híres borairól, nem véletlen, hogy pezsgői sem utolsók. Igazi kuriózum egy ilyen pezsgőt ajándékozni férfiaknak. Az Alta Vista Pinot Noir pezsgő egyenesen Argentínából érkezik, igazi minőségi pezsgő. Egyik kedvencem a szintén Argentínából való Alta Vista Premium Chardonnay Brut habzó bor. Ezzel szerintem inkább a hölgyeket lehet levenni a lábukról, de én is nagyon szeretem ezt a száraz pezsgőt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Koccintás az Újévre